
سیدمحسن طاهری
ادله اثبات جرایم منافی عفت به عنف در رویه قضایی با تمرکز بر آرای هیئت عمومی دیوان عالی کشور
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- ساعت دفاع
- چکیده
-
گناهان جنسی (جرایم منافی عفت) از جمله گناهان بزرگ در اسلام است که در شرع و قانون مجازاتهای سنگینی ذیل عنوان «حدود» برای آنها مقرر شده است. به رغم این تحریم شدید و جرمانگاری سنگین اما اسلام درباره جرایم منافی عفت بر بزهپوشی، منع از تحقیق و تعقیب، و درء حدود در موارد شبهه تأکید دارد (مواد ۱۰۲ و ۳۰۶ آیین دادرسی کیفری و مواد ۱۲۰، ۱۲۱ و ۲۴۱ قانون مجازات اسلامی).
سیاست بزهپوشی در اثبات و رسیدگی به جرایم منافی عفتِ مبتنی بر رضایت ـ که جنبه حقاللهی آنها برجستهتر است ـ گرچه کاملاً قابل دفاع است، اما تأکید بیش از اندازه و گاه غیر قابل دفاع بر این رویکرد در جرایم عنفی و جرایمِ در حکم عنف ـ که جنبه حقالناسی آنها غلبه دارد ـ میتواند موجب پایمال شدن حق بزهدیده (شاکی خصوصی) و به تعبیری بزهدیدگی مضاعفِ وی شود. از این رو آنجا که در قانون سخن از عدم تحقیق و تعقیب در موارد نبود شاکی، یا پذیرفتن ادعای متهم درباره فقدان علم یا قصد یا وجود یکی از موانع مسئولیت کیفری در زمان ارتکاب جرم یا ادعای اقرار با تهدید و ارعاب و شکنجه به میان آمده است، همانجا موارد احتمال عنف و اکراه و ربایش و اغفال که در حکم عنف است، مستثنی شده و صرف ادعا در این موارد مسقط حد دانسته نشده و دادگاه موظف به تحقیق شده است. (تبصره ۱ ماده ۲۱۸ و تبصره ۱ ماده ۲۴۱).
با وجود تلاش قانونگذار برای ایجاد توازن در توجه به هر دو جنبه، به نظر میرسد در رویه قضایی کار با دشواریهایی روبهرو است و میان دادگاههای تالی و عالی دیوان عالی از این جهت تفاوت بسیار است؛ در دادگاههای تالی از آنجا که در جرایم منافی عفت به عنف معمولاً اقرار یا شهادت با نصاب شرعی در میان نیست، برای انتساب اتهام به متهم اغلب به علم قاضی برآمده از امارات و قرائن تمسک میشود. در حالی که دادگاههای عالی در بیشتر موارد، علمِ به دست آمده از امارات و قرائن، از نوع استنباطی و غیر قابل استناد تلقی و به قاعده درء تمسک میشود که نتیجه آن رفع اتهام از متهمان است.
بررسی رویه قضایی در رسیدگی به جرایم منافی عفت به عنف از جهت ادلهای که در اثبات این جرایم به کار میرود و ارزیابی فقهی و حقوقی آنها موضوع این پژوهش است و در این مسیر تأکید و تمرکز بر ادله و قواعد مورد استناد در هیئت عمومی دیوان عالی کشور به عنوان عالیترین مرجع قضایی و نهاد رویهساز خواهد بود.
- Abstract
-
The proofs to prove the
crime of sexual assault in the judicial procedure, focusing on the opinions of the Supreme Court