
سعیده اژدری
بازنمایی عاشورا و امام حسین علیه السلام در نشریات دینی و عمومی دوره پهلوی دوم و نقش آن در انقلاب اسلامی (مطالعه موردی هفته نامه آیین اسلام و خواندنی ها)
- دانشجو
- سعیده اژدری
- استاد راهنما
- سعید طاوسی مسرور
- استاد مشاور
- علیرضا اشتری تفرشی
- استاد داور
- اسماعیل اثباتی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- الهیات و معارف اسلامی
- شماره ساختمان محل ارائه
- ۷۳
- نام کلاس محل ارائه
- کلاس ۱۰۱[۲۹۱۰۱]
- شماره کلاس محل ارائه
- ۱۰۲
- تاریخ دفاع
- ۲۴ بهمن ۱۴۰۱
- ساعت دفاع
- ۱۵:۳۰
- چکیده
-
عاشورا هویتی زنده داشت که روحش ، اهداف این واقعه بود و عزاداری ، وسیله ای برای ماندگاری ، عینیت بخشی و توسعه ی این اهداف. چنانچه عزاداری ها گرفتار آفت شوند روح عاشورا آسیب دیده و دچار تحریف می گردد. اینجاست که متولیان دین و عزادارن و همچنین رسانه و مطبوعات، می باید در آگاهی بخشی نسبت به اهداف و نیز یادآوری آنها تلاش کنند.
با این دیدگاه میتوان موضوع مقاله را که بازنمایی امام حسین(ع)وعاشورا درنشریه های آئین اسلام وخواندنیها در دوره پهلوی دوم است، واکاوی کرد و دیدگاه این مجله را در رابطه با عاشورا، بر مبنای باور مردم و حکومت آن دوره بررسی نمود. روش کار در این پژوهش با توجه به اینکه اساس آن استناد به نشریه دوره پهلوی دوم می باشد، به صورت کتابخانه ای انجام شده است.با توجه به اینکه سری کامل مجله آئین اسلام در موزه کتابخانه ملی موجود است با استناد به آن و بررسی دوره های زمانی مختلف این مجله در ایام محرم و صفر، موضوع مورد واکاوی با روش تحقیق توصیفی و از نوع پیماشی در طول بازه زمانی معین، پژوهش شده است. برای مجله خواندنیها، به عنوان دومین سند مورد بررسی، چون نسخه مکتوبی از آن در دسترس نیست و تنها نسخه دیجیتال آن قابل عرضه است، با استناد به آن در بازه زمانی ذکر شده، پژوهش از این مجله با موضوع تحریف و یا عدم تحریف واقعهی عاشورا ، صورت گرفته است.
مجله آئین اسلام همان گونه که از نامش پیداست دفاع از دین اسلام و مبارزه با جریانات انحرافی بوده است و تا حدودی با سیاستهای حکومت پهلوی زاویه داشته است.نگارندگان نشریه آئین اسلام همواره به دنبال اصل قیام عاشورا بوده و با درس گرفتن از آن و همین طور تکرار مکرر آن به دنبال گوشزد این موضوع به مخاطبان خود بوده اند که در مقابل ظلمِ ظالم سکوت نکنند و به پا خیزند،وقیام کنند و در طرف دیگر نویسندگان مجله خواندنیها که یک نشریه وابسته به حکومت پهلوی بوده است، صرفا به دنبال حواشی و تمسخر "مراسمات عزادری مردم و نگرشی منفعلانه نسبت به نهضت کربلا "داشتهاند.
عاشورا هویتی زنده داشت که روحش ، اهداف این واقعه بود و عزاداری ، وسیله ای برای ماندگاری ، عینیت بخشی و توسعه ی این اهداف. چنانچه عزاداری ها گرفتار آفت شوند روح عاشورا آسیب دیده و دچار تحریف می گردد. اینجاست که متولیان دین و عزادارن و همچنین رسانه و مطبوعات، می باید در آگاهی بخشی نسبت به اهداف و نیز یادآوری آنها تلاش کنند.
با این دیدگاه میتوان موضوع مقاله را که بازنمایی امام حسین(ع)وعاشورا در آئین اسلام وخواندنیها در دوره پهلوی دوم است، واکاوی کرد و دیدگاه این مجله را در رابطه با عاشورا، بر مبنای باور مردم و حکومت آن دوره بررسی نمود. روش کار در این پژوهش با توجه به اینکه اساس آن استناد به نشریه دوره پهلوی دوم می باشد، به صورت کتابخانه ای انجام شده است.با توجه به اینکه سری کامل آئین اسلام در موزه کتابخانه ملی موجود است با استناد به آن و بررسی دوره های زمانی مختلف این مجله در ایام محرم و صفر، موضوع مورد واکاوی با روش تحقیق توصیفی و از نوع پیماشی در طول بازه زمانی معین، پژوهش شده است. برای مجله خواندنیها، به عنوان دومین سند مورد بررسی، چون نسخه مکتوبی از آن در دسترس نیست و تنها نسخه دیجیتال آن قابل عرضه است، با استناد به آن در بازه زمانی ذکر شده، پژوهش از این مجله با موضوع تحریف و یا عدم تحریف واقعهی عاشورا ، صورت گرفته است.
آئین اسلام همان گونه که از نامش پیداست دفاع از دین اسلام و مبارزه با جریانات انحرافی بوده است و تا حدودی با سیاستهای حکومت پهلوی زاویه داشته است.نگارندگان نشریه آئین اسلام همواره به دنبال اصل قیام عاشورا بوده و با درس گرفتن از آن و همین طور تکرار مکرر آن به دنبال گوشزد این موضوع به مخاطبان خود بوده اند که در مقابل ظلمِ ظالم سکوت نکنند و به پا خیزند،وقیام کنند و در طرف دیگر نویسندگان مجله خواندنیها که یک نشریه وابسته به حکومت پهلوی بوده است، صرفا به دنبال حواشی و تمسخر "مراسمات عزادری مردم و نگرشی منفعلانه نسبت به نهضت کربلا "داشتهاند.
- Abstract
-
Ashura had a living identity whose soul was the goals of this event, and mourning was a means to perpetuate, objectify, and develop these goals. If the mourners are affected by plague, the spirit of Ashura will be damaged and distorted. This is where religious guardians and mourners, as well as the media and the press, should try to raise awareness about the goals and remind them. With this point of view, it is possible to analyze the topic of the article, which is the representation of Imam Hussain (a.s.) and Ashura in Islamic religious and religious publications during the second Pahlavi period, and examine the view of this magazine in relation to Ashura, based on the beliefs of the people and the government of that period. The method of work in this research is based on reference to the periodical of the second Pahlavi period. Considering that the complete series of Ain Islam magazine is available in the museum of the National Library, citing it and examining the period The different time periods of this magazine during the days of Muharram and Safar, the topic under investigation has been researched with a descriptive research method and a survey type during a certain period of time. For the reading magazine, as the second examined document, because a written version of it is not available and only its digital version can be supplied, by referring to it in the mentioned time frame, research from this magazine on the subject of distortion or non-distortion of the event Ashura has taken place. Ain Islam magazine, as its name suggests, has been defending the religion of Islam and fighting against deviant movements, and to some extent it has had an angle with the policies of the Pahlavi government. Repeatedly, they have sought to remind their audience that they should not be silent in front of the oppression of the oppressor and rise up and rise up, and on the other hand, the authors of the Qashaniha magazine, which was a publication related to the Pahlavi government, are only looking for margins and They have mocked "people's mourning ceremonies and had a passive attitude towards the Karbala movement".